یکی از اهداف اصلی ازدواج، تشکیل خانواده است و خانواده سالم در گرو فرزندان سالم و ارضای صحیح نیازهای جنسی می باشد. آزمایش های قبل از ازدواج می تواند گام موثری در رسیدن به این هدف باشد. در این مطلب بطور کامل توضیح می دهیم که چه آزمایشاتی برای ازدواج ضروری است و در انتها به چند سوال رایج درخصوص این آزمایش ها پاسخ می دهیم.
اگر آزمایشات ازدواج تان موفقیت آمیز بود، حتما نگاهی به مطلب جامع برنامه ریزی عروسی صحیح بیاندازید تا جشن عروسی بدون استرسی را پشت سر بگذارید. همچنین مطلب راهنمای ثبت نام وام ازدواج را مطالعه کنید زیرا پس از دریافت عقدنامه می توانید برای وام اقدام کنید.
انواع آزمایش های قبل از ازدواج
همانطور که در مطلب مراحل عقد رسمی عنوان نمودیم، یکی از مراحل ثبت رسمی عقد در محضر، مراجعه به آزمایشگاه و انجام آزمایشات قبل ازدواج می باشد. آزمایش های ازدواج شامل موارد زیر می باشد:
آزمایش های قبل از ازدواج ضروری:
- آزمایش اعتیاد از آقا و خانم
- آزمایش سفلیس از آقا
- آزمایش تالاسمی از آقا و خانم
- واکسن کزاز برای خانم
آزمایش های قبل از ازدواج تکمیلی:
با انجام آزمایش های قبل از ازدواج ضروری تا حدودی از وضع سلامت جسمی و جنسی یکدیگر اطمینان حاصل می کنید اما این آزمایش های ازدواج یه هیچ وجه کامل نیست. ممکن است فردی بطور مادرزاد فاقد بیضه باشد و یا اینکه به دلایل مختلف امکان بارداری وجود نداشته باشد. بنابراین آزمایش های ازدواج تکمیلی برای اطمینان از صحت و سلامت کامل طرفین توصیه می گردد.
در ادامه به معرفی هر یک از آزمایش های قبل از ازدواج ذکر شده در بالا می پردازیم:
آزمایش اعتیاد
- معضلات اعتیاد: در برخی مجامع، اعتیاد بعنوان مهمترین عامل طلاق برشمرده می شود. اعتیاد علاوه بر آنکه بر جسم فرد اثرات مخربی دارد (نازایی، تنبلی کبد، ورم کلیه ها و …) بر روح و روان فرد نیز اثر می گذارد (بر هم خوردن تعادل روانی، ضعف اراده، از بین رفتن مسئولیت پذیری، عصیانگری و …). اعتیاد باعث می گردد معضلات خانوادگی نظیر نابسامانی خانوادگی و عدم تربیت صحیح فرزندان رخ دهد و در نهایت منجر به طلاق گردد.
- آزمایش اعتیاد: در این آزمایش ، تست ادرار از آقا و خانم گرفته می شود و وجود ترکیبات تریاک در ادرار بررسی می گردد. نمونه گیری ادرار ، در قدیم توسط آینه های نصب شده روی دیوارهای اتاق نمونه گیری کنترل می گردید ولی در حال حاضر با بکار بردن دوربین های مدار بسته ، شان افراد حفظ شده و صحت نمونه گیری نیز تضمین می گردد. ناگفته نماند که این آزمایش ازدواج نیاز به ناشتا بودن ندارد.
- چرا فقط ترکیبات تریاک؟ تریاک به دلیل ارزان بودن نسبی ، به وفور در کشور یافت می شود و بهمین دلیل ترکیبات تریاک مورد آزمایش قرار می گیرد. بعبارت دیگر مواد مخدر صنعتی بررسی نمی گردد.
- آیا جواب مثبت به معنی معتاد بودن است؟ جواب منفی آزمایش اعتیاد به معنی عدم اعتیاد فرد به ترکیبات تریاک است (با فرض صحت دستگاه های تشخیصی). ولی جواب مثبت لزوماً به معنی معتاد بودن فرد نیست. بعنوان مثال ممکن است فرد از داروهای کدئین دار نظیر استامینوفن کدئین استفاده کرده باشد که باعث می گردد نتیجه آزمایش به اشتباه مثبت اعلام شود.
بنابراین اگر جواب آزمایش مثبت باشد، تست تائیدی TLC از فرد اخذ می شود که از بابت نتیجه مثبت اطمینان حاصل گردد. لازم به ذکر است که تست تائیدی نیاز به زمان بیشتری دارد.
- میزان دقت آزمایش اعتیاد؟ ۳ مساله در این خصوص قابل تامل می باشد:
-
- خطای دستگاه های تشخیصی: هیچ آزمایشی عاری از خطا نیست. یعنی ممکن است به اشتباه اعتیاد تشخیص داده نشود و نتیجه منفی اعلام گردد.
- مصرف دارو: مصرف ایبوپروفن ، آنتی بیوتیک ها ، آنتی هیستامین ها ، بی حس کننده های دندانپزشکی می تواند نتیجه آزمایش را به اشتباه مثبت اعلام کند.
- خروج مواد از بدن به مرور زمان: همانطور که مواد مخدر وارد بدن می شود، از بدن نیز خارج می گردد. بعنوان مثال هروئین تا ۴ روز و مورفین تا ۳ روز در بدن باقی می ماند. بنابراین آزمایش اعتیاد در صورتی اعتیاد فرد را به درستی نشان می دهد که فرد معتاد در روزهای اخیر، مواد مخدر تریاک (و ترکیبات تریاک) را مصرف کرده باشد.
-
- راه حل نهایی: با توجه به موارد بالا ، مسلماً آزمایش اعتیاد به طور کامل اعتیاد فرد را نمایان نمی کند. راه حلی که در خصوص اطمینان از عدم اعتیاد فرد پیشنهاد می گردد این است که تحقیقات خواستگاری (تحقیق از دوستان ، فامیل ، همسایگان و …) را جدی گرفته و به شیوه درستی انجام دهید. معاینه بالینی و بررسی سوابق فرد نیز می تواند راه گشا باشد.
ناگفته نماند که پس از تلاش های فراوان بایستی به خداوند متعال اتکال نمود و امور را به قدرت لایزال الهی واگذار نمود.
آزمایش سفلیس
- بیماری سفلیس (بیماری سیفلیس) چیست؟ سیفلیس نوعی بیماری آمیزشی است که راه اصلی انتقال آن از طریق آمیزش جنسی است. عوارض این بیماری می تواند تا فلج ، فراموشی ، کوری ، سقط جنین و مرگ پیش برود. خوشبختانه این بیماری نسبت به آنتی بیوتیک بسیار حساس است و درمان قطعی آن از طریق پنی سیلین است.
- علائم بیماری سفلیس: اگر این بیماری درمان نشود، علائم سیفلیس تا ۳ مرحله پیشرفت می کند که به قرار زیر است:
- مرحله اولیه: پس از ارتباط جنسی با فرد مبتلا به سیفلیس ، این مرحله شروع می شود و تا ۳ ماه به طول می انجامد. در این مرحله ، زخم هایی سفت و بدون درد بر پوست بدن ظاهر می گردد.
- مرحله ثانویه: این مرحله ۴ تا ۱۰ هفته به طول می انجامد. در این مرحله ، جوش هایی بر کف دست و پا و داخل دهان ظاهر می شود و زخم هایی زگیل مانند در سرتاسر پوست نمایان می گردد.
- مرحله سوم: این مرحله ۳ تا ۱۵ سال به طول می انجامد و بر سیستم های عصبی و قلبی و عروقی و پوست اثر می گذارد. اختلالات این دوره شامل فراموشی ، کوری ، فلج و حتی مرگ می باشد.
- راه انتقال بیماری سفلیس: راه انتقال اصلی این بیماری از طریق تماس جنسی با فرد مبتلا و یا از طریق مادر مبتلا به جنین می باشد. این بیماری از راه دهانی ، مهبلی و نزدیکی مقعدی و حتی با بوسه زدن بر نزدیکی های زخم می تواند انتقال یابد. لازم به ذکر می باشد که سیفلیس از طریق ظروف غذا ، لباس ، وان داغ و امثالهم منتقل نمی گردد.
- راه تشخیص سیفلیس: تشخیص این بیماری از طریق آزمایش خون و یا بررسی میکروسکوپی امکانپذیر است. اما برای ازدواج فقط از طریق آزمایش خون ازدواج، اقدام به بررسی بیماری سیفلیس می کنند. قابل به ذکر است که تشخیص سیفلیس در ابتدای بیماری دشوار است.
- راه پیشگیری سیفلیس: مسلماً راه اصلی پیشگیری ، پرهیز از تماس فیزیکی با شخص مبتلا است. عدم استفاده از نوشیدنی های الکلی که موجب افزایش رفتارهای جنسی پرخطر می گردد ، نیز توصیه می گردد. غربال گری مادران در دوران بارداری ، از ابتلای نوزادان مبتلا به سیفلیس جلوگیری می کند. دقت نمایید که استفاده از کاندوم بصورت کامل خطر ابتلا به سیفلیس را از بین نمی برد.
آزمایش تالاسمی
- تالاسمی چیست؟ تالاسمی بیماری ژنتیکی است که در اثر آن ، هموگلوبین خون دچار مشکل می گردد و اکسیژن رسانی به اعضای بدن مختل می گردد. هموگلوبین ، پروتینی در بدن است که با اکسیژن ترکیب می شود و باعث می گردد که اکسیژن وارد خون شده و نیاز بدن به اکسیژن رفع گردد.
- انواع تالاسمی:
- آلفا: در آفریقا و خاورمیانه شایع است. علائم شدید این بیماری شامل کم خونی شدید ، بزرگی طحال و عفونت های ویروسی می باشد.
- بتا: در ایران و اروپا شایع است. این نوع تالاسمی شامل تالاسمی مینور (خفیف) و تالاسمی ماژور (شدید) می باشد که تالاسمی مینور مشکل ساز نمی گردد. علائم این نوع تالاسمی شامل کم خونی شدید و نارسایی ارگان های حیاتی بدن (قلب و کبد) می باشد.
- روش درمان تالاسمی:
- انتقال خون: مبتلایان بایستی تا آخر عمر ، هر ۲-۳ هفته خون دریافت کنند تا تعداد هموگلوبین خون شان عادی گردد.
- دفع آهن: بدلیل تزریق خون ، مقدار زیادی آهن وارد خون می گردد که بایستی دفع گردد. دفع آهن تحت روش درمانی سخت و دردناکی با داروی دسفرال صورت می گیرد.
- پیشگیری از تالاسمی: موثرترین راه پیشگیری از بیماری تالاسمی ، غربال گری افراد جهت جلوگیری از تولد فرزند مبتلا به تالاسمی است.
- آزمایش تالاسمی قبل از ازدواج: تالاسمی از شایع ترین بیماری های ژنتیکی در ایران است ؛ بطوریکه از هر ۲۰ ایرانی ، حداقل ۱ نفر به تالاسمی مینور مبتلا است. بنابراین پیش از ازدواج بایستی این بیماری چک شود.
برای آزمایش تالاسمی قبل از ازدواج ، از مردان آزمایش خون ازدواج گرفته می شود. اگر فقط یکی از زوجین مبتلا به تالاسمی نباشد ، کفایت می کند تا فرزندشان مبتلا به تالاسمی نشود. بنابراین فقط مردان از جهت وجود تالاسمی چک می شوند. اگر مرد مبتلا به تالاسمی نبود ، مشکلی از بابت ازدواج وجود نخواهد داشت ولی اگر مرد مبتلا به تالاسمی بود ، از خانم نیز آزمایش خون گرفته می شود. گاهی اوقات ۲-۳ ماه زمان نیاز است تا نتیجه قطعی آزمایش حاصل گردد.
چند سوال و پاسخ درباره آزمایش های قبل از ازدواج
- آیا مورفین، متادون و ترامادول هم در آزمایش اعتیاد ازدواج تست می شود؟ در اکثر آزمایشگاه ها، تست می شود.
- آیا مشروبات الکی در ازمایش ازدواج نشان داده می شود؟ خیر
- آیا سیگار در آزمایش ازدواج چک می شود؟ آیا سیگار و قلیان میوه ای هم ازمایش ازدواج رو مثبت نشان می دهد؟ خیر
- من به دلیل داشتن اضطراب فراگیر و گاه حمله های پانیک، روزانه نصف قرص کلونازپام ۱ می خورم. آیا این قرص در نتیجه آزمایش ازدواج تاثیری دارد؟ خیر
منبع: عروس ایرانی
سلام وقت بخیر، ببخشید آیا مصرف مشروبات الکلی یک روز قبل از آزمایش ازدواج در این آزمایش نشان داده میشود یا کلا مشروبات الکلی در آزمایش ازدواج مشخص نمیشود ؟
سلام وقت بخیر.
خیر جزء تست ها نیست.
سلام ، آیا ترامادول هم در آزمایش ازدواج مشخص میشود؟ و اگر مشخص میشود آیا راهی هست برای منفی کردنش؟؟
باسلام،
ترامادول در اکثر آزمایشگاه های ازدواج تست می شود.
در نظر داشته باشید که مصرف مداوم ترامادول، سبب ایجاد اعتیاد به این ماده می شود و ترک ترامادول نیاز به فرایند ترک اعتیاد (تریاک و …) دارد. با توجه به اینکه در زندگی مشترک، صداقت حرف اول را می زند، توصیه می شود که ابتدا این ماده شبه مخدر را ترک نمایید و سپس آزمایش بدهید.
موفق باشید.
سلام وقت بخیر ببخشید در ازمایش ازدواج b2 و یا متادون مشخص می شود؟
باسلام،
متادون، مورفین و ترامادول در اکثر آزمایشگاه های ازدواج تست می شود.
ب2 در آزمایش های متداول ازدواج، مشخص نمی شود. ناگفته نماند که با آزمایشات دقیق تر قابل تشخیص است.
با توجه به اینکه B2 جهت ترک اعتیاد استفاده می شود؛ در نظر داشته باشید که صداقت طرفین در زندگی مشترک دارای جایگاه ویژه ای است.
با سلام ما امروز ازمایش ازدواج دادیم و نتیجه ازمایش جفتمون کم خون بودیم و من چند درجه کم خونیم از اقا بیشتره. باری دیگر روی همون خون ازمایش میدهند ایا نتیجه مثبت در می اید مشکلی در ازدواجمان وجود ندارد؟
باسلام، لطفا از پزشک سوال بفرمایید.