
از نگاه برخی افراد، گره زدن سبزه در روز ۱۳ فروردین (سیزده بدر) بعنوان راهی برای ازدواج و باز شدن بخت در نظر گرفته می شود. حال بیایید نگاهی به تاریخچه و فلسفه سبزه گره زدن بکنیم. (اگه نیمه گمشده تون رو پیدا کردید، حتما یه نگاه به مطلب برنامه ریزی عروسی صحیح بندازید D;)
تاریخچه گره زدن سبزه
در اوستا (کتاب باستانی زرتشت) از کیومرث سخن گفته شده است و وی را نخستین بشر و اولین پادشاه نامیده اند. براساس این کتاب، پسر و دختر دوقلوی کیومرث (“مشیه” و “مشیانه”) برای اولین بار در روز ۱۳ فروردین با یکدیگر ازدواج کردند. بدلیل آنکه در آن دوران، مراسم عقد رسمی و عروسی وجود نداشت؛ مشیه و مشیانه با گره زدن دو شاخه، مراسم پیمان زناشویی را برگزار کردند. این مراسم از آن زمان توسط دختران و پسران دم بخت برگزار می گردیده ولی در دوره کیانیان تقریباً متروک گردید. تا اینکه در دوره هخامنشیان دوباره این رسم شروع گردید و تا امروز نیز باقی مانده است.
دلیل سند مذکور در کتاب “مجمل التواریخ” بدین صورت آمده است:
اول مردی که به زمین ظاهر شد، پارسیان او را “کل شاه” گویند. پسر و دختری از او ماند که مشیه و مشیانه نام گرفتند و روز سیزده نوروز با هم ازدواج کردند و در مدت پنجاه سال هیجده فرزند بوجود آوردند و چون مردند، جهان نود و چهار سال بی پادشاه بماند.

تاریخچه ازدواج و گره زدن سبزه
برداشت دیگری از سبزه گره زدن
اما دکتر “نیک نام” در رابطه با این رسم نظر دیگری دارد که ارتباطی با ازدواج ندارد بلکه به ارتباط طبیعت و باران مربوط می شود:
برخی از آداب نوروز مربوط به قبل از زرتشت است و به مردمان آریایی باز می گردد. براساس باور مردمان آریایی ، “تشتر” فرشته باران و به شکل اسب سپید است که هر گاه دیوی به نام اپوش را از پای درآورد ، سالی پر از باران و سرسبزی را خواهند داشت. بهمین دلیل ایرانیان و مخصوصاً بانوان (که نماینده آناهیتا (الهه آب و آبادانی) هستند) در روز ۱۳ فروردین با نوازش سبزه ها و گره زدن آنها، حمایت خود را از فرشته باران اعلام می کنند.

ارتباط ازدواج و گره زدن سبزه
صحبت آخر
- براساس تاریخچه عنوان شده؛ رسم سبزه گره زدن، شیوه ای جهت اعلام پیوند زناشویی بوده است و کاملاً واضح است که با توجه به مراسم های ازدواج کنونی، این رسم منسوخ گردیده است.
- معیارهای ازدواج قطعاً به شایستگی و کفویت افراد ارتباط دارد و در نهایت بایستی یا توکل نمود و یا معتقد به بخت و اقبال (قضا و قدر) بود.
- شکی نیست که این رسم باعث آسیب رساندن به طبیعت می گردد و جبران آن مستلزم گذشت زمان زیادی می باشد.
منبع : عروس ایرانی